UA-71536732-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Verantwoording

Genealogisch onderzoek is mensenwerk, en mensenwerk betekent dat er een kans op fouten is. Die fouten kunnen op veel momenten onstaan: op het moment dat gegevens voor de eerste keer worden vastgelegd, op het moment dat die gegevens worden overgenomen, op het moment dat die gegevens in een bepaalde samenhang worden gepresenteerd. Via het formulier Reacties bestaat de mogelijkheid om deze fouten te signaleren.

De oudste gegevens (grofweg de periode 1450-1650) zijn ontleend aan diverse bronnen. De belangrijkste daarvan zijn de zogenaamde Hofessprachen, de jaarlijke bijeenkomsten die op de Haupthof van de Hüninghöfer, Hof Frenkingmöller, werden gehouden om namens de eigenaar van de grond, het klooster Liesborn, de belastingen te innen. Deze Hofessprachen vonden plaats van 1517 tot (jaar) en bieden een compleet overzicht van de personen die op een bepaalde boerderij woonden. Hoewel geboortejaren en geboortedata ontbreken kan uit het feit dat er vanaf het 12e levensjaar belasting voor een persoon moest worden betaald vaak de leeftijd van iemand worden afgeleid.

Voor de periode vanaf 1650 is voor zover het Duitsland betreft in de eerste plaats gebruik gemaakt van de kerkboeken van de parochie Ascheberg. In deze kerkboeken zijn dopen, huwelijken en begrafenissen van de parochianen geregistreerd. Ook is gebruik gemaakt van de kerkboeken van omliggende parochies (Amelsbüren, Bockum-Hövell, Hamm, Herbern, Nordkirchen, Ottmarsbocholt, Senden). In Ascheberg werden de kerkboeken bijgehouden vanaf 1649. Er zijn echter enkele hiaten. Voor de tak Delsman-Frey is gebruik gemaakt van gegevens die door de heer Hans Leenen (†) waren verzameld. Ook zijn de verzamelingen van de 

Voor de gegevens van de Delsmannen in Nederland is in de eerste plaats gebruik gemaakt van de gegevens van de Burgerlijke Stand van de gemeentes waarin Delsmannen woonachtig waren, alsmede de bevolkingsregisters van deze gemeenten. Amsterdam, Den Haag, Zegwaard (thans gemeente Zoetermeer), Stompwijk en Veur (thans gemeente Leidschendam-Voorburg) nemen hierin een vooraanstaande plaats in. Van overleden personen zijn bij het Centrum voor Familiegeschiedenis (voorheen: Centraal Bureau voor Genealogie) de persoonskaarten opgevraagd die vanaf 1939 van iedere Nederlander werden bijgehouden. Recentere gegevens zijn verkregen door middel van vragenlijsten en raadpleging van bronnen op Internet (waaronder ook sociale netwerken als Facebook).

Voor de gegevens van de Delsmannen in de Verenigde Staten is gebruik gemaakt van het onderzoek dat reeds door een groot aantal personen aldaar was verricht. Met name is dank verschuldigd aan Clarence R. Delsman (†) , Mary Ann Delsman (†), Robert L. Delsman jr., Ronald B. Guenther en Lois Laughlin.

 

 

 

 

 

Kladde

  • Klad. 1 Kladde [Kirchenbuch] Pfarrei Sankt Lambertus Ascheberg: Taufen 1803 – 1810

Zivilstandsregister

  • Z 1 Zivilstandsregister [Kirchenbuch] Pfarrei Sankt Lambertus Ascheberg: Taufen 1810 - 1812, 1814 ; Heiraten 1810 - 1814 ; Tote 1810 - 1812, 1814

Bistumsarchiv Münster (BAM)

  • Bistumsarchiv Münster, Generalvikariat, Bestand Ascheberg, Pfarrkirche Sankt Lambertus
    • Darin Pfarre ab 1601, u.a. Visitationsprotokoll, Status animarum 18. Jhdt, Verz. der Getauften, Toten u. Getrauten 1664 f., Ver

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?