UA-71536732-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Duitsland

Ook na de emigratie van een aantal leden van het geslacht Delsman naar Nederland en de Verenigde Staten bleven er Delsmannen in Duitsland wonen. 'Duitsland' bestond in die periode (eerste helft van de 19e eeuw) overigens nog niet als staatkundige eenheid; pas in 1867 (met de vorming van de Noord-Duitse bond) ontstond er iets dat op een Duitse natiestaat begon te lijken, een proces dat met de toetreding van enkele Zuid-Duitse staten en de vorming van het Duitse keizerrijk in 1870/1871 een sterke impuls kreeg. 

Duitsland was in het geval van het geslacht Delsman dan ook vooral Westfalen, en in het bijzonder het Münsterland.

We kunnen hier drie 'stromingen' onderkennen:

  • De nakomelingen van Joannes Bernardus Delsmann (1740-1794), die vanuit Ascheberg naar Nordkirchen verhuisde; zijn zonen uit zijn eerste (Joannes Henricus) en tweede (Gerardus Wilhelmus) huwelijk emigreerden naar Nederland, zijn zonen uit zijn derde huwelijk (Joannes Albertus, Bernardus Antonius en Joannes Theodorus) bleven in het Münsterland en omgeving wonen (Hamm, Senden). Deze tak is in het midden van de 19e eeuw uitgestorven;
  • De nakomelingen van Joannes Bernardus Delsmann (1778-1856). Zijn oudste zoon (Joannes Bernardus (I)) verhuisde naar Bockum-Hövel, zijn tweede (Joannes Theodorus) en jongste zoon (Joannes Bernardus (II)) emigreerden naar de Verenigde Staten en zijn derde zoon (Joannes Henricus) bleef op de Delsman-boerderij wonen. De nakomelingen van Joannes Bernardus (I) wonen tegenwoordig op verschillende plekken in Duitsland met nog steeds een basis in het Münsterland, terwijl de tak van Joannes Henricus in 1912 is uitgestorven en is doorgezet in de familie Holsen die thans de Delsman-boerderij bewoont
  • Een aantal 'losse' Delsmannen, afkomstig uit de Amsterdamse en de Amerikaanse takken die op verschillende plekken in Duitsland wonen (Hamburg, Nassau, Sauerland).

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?